Merkit

Samankaltaiset Artikkelit

Jaa Tämä

Uudet sankarit

Olisi korkea-aika päivittää suomalaisen urheilun tavoitteenasettelu ja sen myötä myös suomalaiset urheilusankarit täytyy päivittää. Iskulause ”Suomi on urheluhullu-maa” joutaa romukoppaan jossa lojuu jo Marjo Matikainen, Juha Mieto ja Mika Myllylän luuranko. Paavo Nurmenkin kuvankin voisi vihdoin ottaa hyllyltä alas ja pakata se pahvilaatikkoon.

Haluisin tuoda suomalaiseen urheiluu-ajatteluun kaivattua realismia ja rentoutta. Vähemmän hulluuta ja enemmän urheilua.  Nimittäin kun kuuntelee päättäjien korulauseita niin tuntuu välillä, että Suur-Suomi ajattelusta ei jatko-sodan loputtua sittenkään luovuttu.

Uuden brändin ohjenuoraksi ottaisin mukaelman Altian jo keksimästä ja Venäjällä Kossun markkinoiintiin käytetystä iskulauseesta ”Almost the second best Vodka in the world”. Lauseessa kiteytyy mainiosti sopiva annos nöyryyttä ja kunnianhimoa. Pröystäillään, mutta liiottelematta ja puolivahingossa.  Ehdotankin suomalaisen urheilun uudeksi sloganiksi ”Finland – Almost the second best sports country in the world”.  Mitäs tuumaatte?

Uutta tarinaa ei voi rakentaa ilman uusia sankareita, joten seuraavassa esittelen realistisen ja rennomman urheilu-Suomen uudet sankarit ja heidän tarinansa. Kaksi miestä, kaksi naista, kaksi vanhempaa ja kaksi tuorempaa tähtöstä. Niin ihanan tasavertaista :)

 

Koko kansan ”Gee Bee” oli stadin kundi josta tuli ensimmäinen suomalainen ammattilaisnyrkkeilijä.

Vuonna 1938 hänet listattiin sarjassaan maailman kolmanneksi parhaaksi. Hän on edellen ainoa suomalainen nyrkkeilijä joka on nyrkkeillyt Madison Square Gardenissa, New Yorkissa. Uuteen sankarikuvaan sopivasti GeeBee hävisi Los Angelesin olypialaisissa 1932 avauskierroksella. Tulevalle olympiavoittajalle tietenkin.

Samoin uransa huipulla 1938 hänen ottelu yhdysvaltalaista Lou Novaa vastaan keskeytettiin Bärlundin silmäkulmien auettua. Uran alamäki alkoi, mutta ura jatkui aina vuoteen 1947 asti.

GeeBeen brändi-pistetä nostaa myös tämä Ylen vierailu Bärlundin Amerikan kodissa 1964, jossa keskitytään vanhan nyrkkeilijän moderniin kotiin, hienoine kodinkoineineen vahvemmin kun GeeBeen uran muisteluun. Noh, olihan kotikoneet televisioineen siihen aikaan kova menestyksen mittari.

Ammattilaisuran saldo: 86 ottelua, 55 voittoa, joista 27 tyrmäyksellä, 30 tappiota ja yksi ratkaisematon.

Kutsumanimi ”Äitee” kertoo jo melkein olennaisen valinnasta.

Äiteeksi Siiriä kutsuttiin jo slloin kun hän oli nykymittareiden mukaan nuori ja nätti nainen.  Siiri sai ainoan kansainvälisen kultamitalinsa viestissä, mutta muuten hiihti hopeille ja pronsseille.

Siiri saa plussa myös monipuolisuudestaan, sillä hän voitti Suomen mestaruuksia maantiepyöräilyssä ja maantiejuoksussa.

Ja onhan Äitee vielä vuonna 2012 vanhana muorinakin aika topakka tapaus.

Jarkko on ehkä uuden urheilu-Suomen ruumillistuma.

Parhain ATP-sijoitus on nr 13. Hävisi tiukasti Helsingin haastajatason turnauksen viime viikonloppuna.

Harva urheilija saa uutisvirtojen kommenttikentissä niin paljon negatiivista palautetta kun Jarkko, hävittyään taiston. ”Pää ei kestä”, ”Tajuis jo lopettaa, ku ei see pääse top kymppiin”.  Mutta Jarkko porskuttaa ja jatkaa hymyilyään.

Onkin hyvä muistuttaa, että Jakke on 2000-luvun tasaisin ja varmoin pohjoismainen miestennispelaaja. Lajissa jossa ”rakas naapurimaa” Ruotsi on tottunut dominoimaan.

Nautitaan nyt siis siitä että Jarkko on ”almost the second best left handed tennis player in the world”

Eikä se muuten puhu ralli-enklantiaakaan.

Lena on se ruotsinkielenope joka juoksi ”vahingossa” olympialaisiin.

Lenan sydän on täyttää kultaa ja reidet rautaa kuten tästä tunteikkaasta haastattelusta selviää.

Käynyt tiukan mediasodan SUL pamppujen kanssa MM-kisapaikastaan 2011. Mediasodan voitti Leena, mutta paikka ei silti heltinyt.

Lontoon olympialaisissa heltisi 87. sija

Bubbling under:

Suomen jääpallomaajoukkue

 

 

Kuva: Flickr